ЛЕВСКИ НИ ЗАВЕЩА!

ЛЕВСКИ НИ ЗАВЕЩА!

“…За чиста и свята република!

Еднонационална държава, в която

всеки стъпил роб да бъде свободен!...”

Това е Историята, байно! Наука, в която непрекъснато се повтарят събитията като факти, а не като фарс! Останалото е пепел, където всеки търси своя диамант!

"Възродителният процес" във всичките му етапи да влезе в учебниците по история, а не да се поднася с недомлъвки. Това поиска днес секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ на традиционния възпоменателен митинг за жертвите от съпротивата срещу насилствената смяна на турските имена в Кирковското село Могиляне…

Някои са Жерви, а други Курбан…Не искам да кощунствам, на за да станат История фактите многократно се преиграват в спомените, изкуствата и науката, чак след това стават Просвета!

"Достатъчни ли са 30 години темата да влезе в учебниците по история? Най-вероятно не. 40 години по-назад, през 70-те години на миналия век е покръстването в Родопите, но и те не са достатъчни, за да влязат в учебниците. 50 г. по-назад, през 60-те г. в Гоце Делчевско също ги няма в историята. Има и друга история, освен онази, която е за времето отпреди 100 години. Ние знаем за нея от нашите дядовци, но дали тя ще влезе в българските учебници по история – по-скоро се съмнявам".

И правилно се съмняваш, байно ле, Политиката е ден до пладне! Днеска е така, утре онака. Дали сте били преселници или насилени, ще каже майчиният ви език, защото помакините започват да го учат, в мюсюлманските интернати, чак през на пуберитета! На там водят вашите Свободи!?!

…"за да се знае истинската история и да не се повтаря случилото се преди 29 години"!...Според него държавата измества гледната точка спрямо историята, създава се и паралелна история, въпреки фактологията. "Възродителният процес" не е еднократен акт, подчерта Карадайъ."Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи. Това го видяхме само през последните три и половина години", заяви още Карадайъ.

Председателят на най-голямата изселническа организация в Турция "Балгьоч" Юксел Йозкан призова: “…митингът да започне масова подписка с искане да отпаднат процедурите за удостоверяване на идентичността на имената при различните административни услуги, които създават много пречки на етническите турци у нас…”

"Двама президенти и премиери на България, а неотдавна и лидерът на българските социалисти поднесоха извинения заради прекръстването на турците и това докосна сърцата ни. Но ние не искаме извинителни думи, а и конкретни дела – крайно време е в регистрите да бъдат заличени българските имена, които все още фигурират там и са изписани с червено мастило", обърна се изселническият водач към множеството около паметника на Тюркие.

Това не е достатъчно. Къде сме Тракийските изселници, да поискаме извинения от ръководителите на Турциа-стан? Наричам ги така, щом те ни казват Булгари-стан! Ще го получим ли, след като се правят, че не са чели “Време Разделно”!?! Хайде тогава да им подарим томчетата!!!Това поне е История, байно! Има го и в образованието ни!!!

Историята не тръгва от патриарх Евтимий и цар Борис І, чието име е Тангрийско, а не тюркско мюсюлманско. И нека си припомним, че през първата половина на миналия век, в Рила и Пирин получиха майчинско благозвучни имена: Злият Зъб, Орловец, Мальовица, Дяволските Игли, Еленин Връх, Седемте Езера, Скакавците, Мечитите, Белица, Кончето, Тодорка, Вихрен, Муратов Връх, Дончови Караули, Снежанка, Мургавец, Проглед, Пампорово, Рожен, Смолян, Райково, Рудозем, Ардино, Дяволския Мост, Чудните Мостове….Ранобудните българи и тяхната интелигенциа, около бай Никола Миронски, се запретнаха веднага! Сега е ред и Черноморци да сложат ред в лексикологията! Възродителният процес не е еднократен. Петстотин години ли ще продължи още? За нас Беломорска Тракия е Родина, както за Вас е България, въпреки че вече не е на три морета! За имената си питайте и вашите гастарбайтери, в ЕС и Израел, които не си връщат арабските имена /арабски, не турски/.

И накрая за всички политици, които мислят за прават и свободите си, трябва да помислят и за задълженията си. Обществото не се крепи само на Права и Свободи! То се гради и със ЗАДЪЛЖЕНИЯ, взаимно и от двете страни! В противен случай и “кучетата не го искат!?!”! Ето защо, байно ле – НЕПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНСТВУВАТЕЛСТВУВАЙТЕ!!!!

САШО РАДЕВ – Бг.

Категория:

Comments

Смела, право в целта статия! Поставянето на дневен ред на "възродителния процес" налага закономерното искане за признаване на 500-годишния геноцид над българите. 500-годишно насилствено владеене и хилядолетно национално наследство не са равностойни понятия и права. Време е българските, балканските и европейските политици и управляващи да посочат ясно тази разлика, за да спре надуването на този политически балон, докато не е станало късно не само за България и Балканите, но и за Европа.

Pages