За банките и още нещо

За банките и още нещо

автор Камелия Базова

Започвам с малко известни и любопитни факти .Знаете ли, че в ролята на пари е служила солта, която до началото на 18 век в насипно състояние или пресовано във вид на блокчета е била използвана като валута с битово приложение в Южна Америка, Северна Африка в тихоокеанските острови .
Според историците в примитивните общества стоките и трудът вложени в тях са се измервали с глави добитък .По-късно станала неудобна тази размяна и като стандартен паричен знак служили кожи, сушена риба, мъниста, сол, какаови зърна и какво ли още не. Историците твърдят, че всъщност не финикийците са въвели монетите ,защото най-старите достигнали до нас монети са от областта Лидия (днешна Турция) и са от 7 век преди Христа .Те са били от златно-сребърна сплав наричана "електрон". Иначе се знае, че най-старите монети са от Китай . Що се отнася до съвременната парична система- венецианските банкери раждат идеята да се пренася къс хартия, който да гарантира, че даден търговец има еди-колко си злато в банката. Така можело да се обезпечат стоки без да се влачат торби със злато. Първите истински банкноти в Европа се появяват през 17 век. А през 1661 година шведската банка издава и първите печатни пари с гаранции на банката. Лихварството също има своята история. Тя всъщност е много стара и датира още от античността, но модерният му европейски вариант се развива през 13 и 14 век във Венеция.
Произходът на банкнотите е свързан с произхода на банките и всъщност банкнотите или книжните пари са представлявали бележки или записи срещу които се сечели златни монети.Златният стандарт е въведен за първи път през 1717 г. от Исак Нютон, тогава началник на английския монетен двор.
Това е златното обезпечение на парите, което по-късно се маха след Втората Световна война. Тези банкови бележки или банкноти сами по себе си са се превърнали в пари, поради това, че надписът върху тях вече гласял" законно платежно средство за всички дългове- държавни, частни" тоест ние вече не се разплащаме със злато, а с дългове. Историците твърдят, че Китай е първата страна в света където са въведени книжните пари, макар и против волята на народа някъде през 1024 година те били използвани за пръв път. Златното покритие на долара, знаем го премахва Никсън през 1971 година и оттогава печатането на долари и на пари става неограничено. А в Германия през 20-те години на 20 век е настъпила такава огромна инфлация, че парите са били тотално обезценени. Те се товарели на колички и било по-изгодно да се изгарят за отопление, отколкото да се купува с тях материал за огрев!
Всеизвестна истина е, че парите и банките управляват света, за съжаление!
Е ,не винаги е било така. Например малко известен факт е ,че банките преди 1944 година и БНБ тогава са водили кредитна политика в услуга на хората ,предоставяли са кредити за индустрията и търговията .Андрей Ляпчев е бил един от основателите на Съюза на земеделските кооперации ,популярните банки .Създават се тогава земеделски каси и кооперации, които имат огромна заслуга за борбата със спекулата и лихварството и са подпомагали с кредити българското земеделие и дребните производители, като ограничавали влиянието на местния и чужд спекулативен капитал. Чрез нарочно създадени банки и взаимно- спомагателни каси преди 1944 година са били подпомагани дребните земеделци и предприемачи. Особено по време на управлението на БЗНС се развивали кооперативното движение и се е помагало на бедните хора с много ниски лихви. Дори се приемат и специални закони за облекчаване на длъжниците. По време на така мразения и хулен социализъм банките също са имали огромна социална роля за благоденствието на народа.ДСК тогава играела роля в спестяванията на доходите на населението и в кредити за жилищно строителство, без спекулации и машинации ,на които сме свидетели днес. Да не говорим и за особеностите на мюсюлманското банкиране, където лихвите са забранени, а спекулативните сделки са табу. Мюсюлманските банки печелят не от лихви, а от участие във финансирането на фирми. Ако фирмата печели, печели и банката. Като банката не взима участие във финансирането на фирми ,които произвеждат алкохол, порнография ,оръжия и прочее неморални дейности .Тоест банките в мюсюлманския свят са подчинени на ценностния кодекс на тяхната мюсюлманска религия. Не е така обаче в Западния свят, който от началото на Новото време започва да развива банковия капитал. Този банков капитал не играе социална добротворна роля в обществото,а точно обратното- паразитна лихварска роля. Да не забравяме, че лихвата е забранена и в Божието слово- Библията !Но ценностният и морален кодекс на банките в Западния цивилизован свят е подчинен само на едно нещо- печалбата! От "Протестантската Етика и Духът на капитализма" от Макс Вебер не е останало нищо, освен стремежа към печалба, към спекула и машинации!
Всички икономисти знаят, че срещу количеството пари които се въртят в целия свят не стои същото количество стоки и услуги . Жак Атали, бивш шеф на Европейската банка за възстановяване и развитие в началото на 90-те години казва, че днес световното борсово капитализиране е около 60 триона долара или по-малко от два пъти повече от световното богатство, което е 35 трилиона. Според Жак Атали всяка година ръстът на Уолстрийт увеличава виртуалното богатство на САЩ 15 пъти повече отколкото е тяхното реално богатство. Така на практика се получава, че една много тясна група от хора в сравнение със световното население от много време, от десетилетия насам се обогатява чрез спекулативни сделки с капитали без да произвежда нищо и без да предоставя
никаква услуга срещу това.
Когато фалират малки и средни банки,едрите ги поглъщат и така печеливши от сривовете във финансовия свят и банковата сфера са собственици на едрите корпорации и на крупните банки. Ето какво пише Михаел Морис в книгата си "Неща, които не би трябвало да знаете"
Морис цитира Лорд Джошуа Чарлс Стамп, бивш директор на Bank of England и някога един от най-богатите хора в света, който през 1937 година заявява: "Съвременната банкова система произвежда пари от нищото. Този процес е вероятно най-смайващото откритие в историята на човечеството. Банкерите владеят земята. Отнеми им земята, но им остави властта да произвеждат пари. Тогава в миг отново ще имат достатъчно, за да я купят обратно."
Морис в книгата си пише, че банкерите командват не само Федералния резерв, Европейската Централна банка ,но и всички наднационални организации като Обединените нации, Световната банка, Международния валутен фонд ,Банката за международни разплащания и т.н.Морис пише, че те манипулират цените на златото, среброто, надуват цени на недвижими имоти, предизвикват банкови кризи и тласкат света към пропаст. Целта на този финансов елит според Морис е световно господство, наречено "Дълбока държава" или "Нов световен ред". Михаел Морис обяснява,че "Вече повече от две столетия икономиката редовно се срива, защото това се търси и планира нарочно, защото по този начин парите и тяхната власт се преразпределят отдолу-нагоре ,отново и отново падаме в капана на познатите фокуси и трикове и това само защото малцина разбират истинското функциониране на нашата глобална финансова система. Тя е толкова сложно представена, че не може никой да й се противопостави. Това е направено нарочно.А в същността си тя е толкова проста", пише Михаел Морис книгата си "Неща, които не би трябвало да знаете".
Най-големият проблем в днешният доминиран от банките и финансовият капитал свят е социално-икономическото неравенство и политиката на неолиберализъм, чиято жертва са много хора по света, а и самият американски народ. Затова не е учудващо, че през февруари 2020 г. изследователски центрове определят социалното неравенство в САЩ като най-голямото от всички държави в Г-7. През 2017-а бе понижен индексът на демокрация в САЩ от "пълна" на "недостатъчна". Политиката на неолиберален глобален капитализъм започна с идването на Рейгън и Тачър на власт. Неговото верую е, че "политиката е нищо, а пазарът е всичко" и "че безплатно е само сиренцето в капана на мишката". Този пазарен фундаментализъм стана рецепта за преход към демокрация на държавите от Източна Европа чрез политиката на Вашингтонския консенсус. Пространственият хоризонт на този неолиберален капитализъм е целият свят без национални ограничения и правила. В американската демокрация, за разлика от европейската, едрият бизнес финансира предизборните кампании. Американските политици може да бъдат едновременно и бизнесмени, и това не се наказва от закона, както е в Европа. Този неолиберален глобален капитализъм концентрира властови и финансови ресурси и се състои от корпорации, международни финансови институции, медии, академични организации, НПО и пр.

Външната политика на САЩ е подчинена на идеологията на еднополюсния свят с американския хегемон начело,

Европа като пудел и основен враг Русия

- най-голямата ядрена държава, с най-богати ресурси в Евразия. Нека си спомним, че Федералният резерв на САЩ е създаден през 1913 г. по времето на президента Уилсън, чиято кампания бе финансирана от банкерите и който подписва закона за Федералния резерв като реванш за подкрепата.

Федералният резерв е частна институция с 12 регионални банки и със седемчленен Борд, одобрен от Сената и периодично отчитащ се пред него. За Федералния резерв самият Уилсън пише, че кредитната система в САЩ е вече в частни ръце. Конгресменът Луис Макфейдън тогава заявява, че се създава банкова система от международни банкери, които работят за завладяването на света. С Бретън-Уудската система (която дава началото и на съвременните международни финансови институции) през 1944 г. доларът стана първа световна разплащателна валута заедно със златото, а през 1971 г. Никсън прекратява конвертируемостта на долара в злато. Така "чрез печатането на пари на поразия, технологии, образование и режисиране на конфликти по различни точки на земята САЩ изнасят неолиберализъм в другите държави и се добира до националните им богатства по мирен път (Тома Пикети).

А сега от дебелите книги да се прехвърлим към реалността у нас в България, която не е по- различна от банковата реалност навсякъде по света. Ето какво пише вестник "Дума" за банките у нас :
"Статистиката е красноречива в това отношение. Те вече възстановиха печалбите си от предпандемичните години. Освен това банките вече имат активи от 130,6 млрд. лв. и така стават по-богати от държавата, защото произвежданият БВП е също почти толкова".-в."Дума" бр.2 от 05.01.2022 г.

Категория:

Comments

Адмирации, Камелия, за смелата и аргументирана статия!
Време е за банкова и финансова световна реформа. Меко
казано не е нормално печатни хартии, необезпечени нито
със злато, нито с произведена продукция и други активи
да бъдат разменна монета за всичко произведено с труда
и таланта на милиарди хора по света. Не случайно дори
Карл Маркс в капиталния си труд "Капиталът" разглежда
само индустриалния, но не и банковия капитал. Без такава
реформа ще продължи разтварянето на ножицата между
най-богатите и най-бедните хора на Земята.

Благодаря ви за за прекрасния коментар, господин Попов !Да, прав сте.Време е за финансови и банкови световни реформи. Дали ще има и смелост и политическа воля те да бъдат извършени! Дай Боже гласът на справедливостта да победи!

Благодаря
за смелостта,
за правдата
и доблестта!

Pages