НЕЖЕЛАНАТА ВОЙНА

НЕЖЕЛАНАТА ВОЙНА

АВТОР: Камелия Базова

Светът изтръпна след обявената от Путин мобилизация и свиканите референдуми.
За САЩ и ЕС е хубаво войната да продължава, но ако може не на тяхна територия и ако може Украйна да бъде пушечното месо. Опасността обаче конфликтът да се разрасне и не дай Боже да пламне световна война остава. Затова всякаква агресивна риторика трябва да бъде забравена.
Истината е ,че в тази война в Украйна, САЩ задействаха пожара и това стана още през 2008 година, когато Щатите се ангажираха с приемането на Украйна и Грузия в НАТО. Когато през 2014-та организираха цветната революция в Украйна и когато започна 8 годишният украински нацистки геноцид над
рускоезичното население в Донбас, избил над 15 хиляди руснаци с финансовата и организационна помощ на САЩ и НАТО. И вместо да се опитат да спрат тази война, САЩ (НАТО )и Европа ескалират напрежението. Ръководителят на Европейската дипломация Жозеп Борел поиска конфликтът да бъде разрешен с военни средства" . Тази война трябва да бъде спечелена на бойното поле", казва Борел . Европейското и американско въоръжаване на Украйна не стихва, паралелно с мащабните икономически санкции и с търговската и икономическа война срещу Русия. Европейският съюз обяви план до 2030 г. година да стане абсолютно независим от руските енергийни доставки. Това е и целта на САЩ и НАТО- да изолират Русия от Европа и политически и икономически и енергийно. Но виждаме, че Русия не се оставя така лесно да бъде "демократизирана" т.е.ограбена от неолибералните глобалисти, стратези на "Великото зануляване". Най-много чрез тази прокси война срещу Русия на САЩ ( НАТО) и ЕС да се издигне нова желязна завеса и да се ускори раждането на многополюсния свят. Така че резултатът от тази война ще е преход от глобализация към регионализация, в която ЕС самоубиващо се явно е решил да играе ролята на американски Троянски кон.
В пълна сила се осъществяват плановете на американските стратези, чиято основна цел е да отслабят Русия- най-голямата и богата на ресурси държава в света, за да запазят американското планетарно господство и да разделят Русия от Европа. Още Бжежински в анализите си посочваше Украйна като средство за дестабилизация на Русия.
Джордж Фридман- директор на Агенция Стратфорт в свое интервю казва, че най-голямата заплаха за САЩ е обединението между Европа и Русия. Затова по отношение на Русия, използвайки Украйна той препоръчва политиката, която Рейгън приложи в Иран и Ирак- да се поддържат двете воюващи страни в нестихващ конфликт, така че те да воюват помежду си, но не и срещу САЩ.
За съжаление, американците не се слушват в разумните гласове на своите геополитически анализатори.
Например Джордж Кенън -американски дипломат и автор на политиката на сдържане предупреди САЩ от страниците на "Ню Йорк таймс" за опасността от разширяването на НАТО, което ще увеличи риска от нова световна война и ще усили антизападните и милитаристки настроения в самата Русия.
А пък според американският журналист Тед Белман такава огромна държава като Русия има нужда от буферна зона между нея и потенциалните й врагове и такава буферна зона се явява Украйна.
От геополитическа гледна точка именно между огромните противостоящи си геополитически блокове в името на световната сигурност е хубаво да има така наречените "буферни държави"- неутрални и извънблокови, за да не може зоната на конфликт и "токът" на напрежението да протича директно по границите на глобалните сили, което води до риск от световни войни.
До организираната от САЩ цветна революция през 2014 година Украйна е била с извънблоков статут, но Порошенко отмени този статут и започна притискането на Русия .
Нито Европа, нито САЩ обърнаха внимание на исканията и предупрежденията на Путин преди войната. Никой не обърна внимание на нарушаването на Минските споразуменията от Киев. Умишлено САЩ и Европа си затваряха очите за да тласнат Русия към тази война. Европа и САЩ трябва да се вразумят и да не позволят тази война да излезе извън границите на конфликта и да прерасне в Трета световна. Единственият начин това да се случи е да се прекрати войната в Украйна, дори и с цената на отмяната на най-тежките санкции срещу Русия, срещу съответно руско обещание за спиране на огъня и приканване на двете страни на масата на преговорите.Призоваване на Украйна за приемане на руските условия- за неутралитет , какъвто тя имаше преди 2014 г., за признаване на автономността на Донецка и Луганска област, което бе включено дори и в Минските споразумения, за денацификация.
Но истината е, че Европа и САЩ не искат тази братоубийствена война да спре. Те искат тя да продължи, затова продължават и с анти руската пропаганда и с упоритото въоръжаване на Украйна.И вече не го и крият- че тяхната цел е Украйна да победи.
В предисторията на конфликта се вижда ясно как САЩ и Европа умишлено вкараха Русия в тази война, с цел да я притиснат до стената, да я отслабят и изолират международно.

Всъщност при сключването на Вестфалския Мир от 1648 г. Русия не е представлявала интерес за никого. След 1750 г. обаче тя активно участва във всяка значима война в Европа и от средата на 19 век започва да буди сериозно притеснение у западните държави, които виждат в нея заплаха за равновесието на силите на стария континент. Но е факт също така, че в последните 200 години именно благодарение на Русия опасността над Европа е била елиминирана- Наполеон, Хитлер.
Какво трябва да правим ние българите като част от евроатлантическата общност ?
Не сме длъжни сляпо да следваме военната реторика на уплашения Запад, а да постъпваме мъдро и да водим една балансирана външна политика, което не противоречи на членството ни в НАТО и Европейския съюз. Напротив, ние трябва да сме гласът на разума в тези съюзи! България трябва да бъде зона на мира у да вземе пример от гъвкавата и мъдра политика на Унгария, която също е член на НАТО и ЕС , на Турция- също е на натовска сила която се опитва да играе, ролята на посредник и помирител между Украйна и Русия.
Ние българите, като православен славянски народ трябва да бъдем мост за разбирателство между Западът и Русия, а не да скачаме като ястреби срещу една велика сила, с която ни свързва дълбоки исторически и духовни връзки!
Никакво въоръжаване на Украйна!
Не на въвличането на България във военен конфликт!
България трябва да положи усилия и да убеди ЕС и Западът, че само единствено мирният изход е решение на проблема. България трябва да бъде зона на мира- това е в нашия национален интерес!
И политиците от всички цветове трябва да го разберат.
За сега го разбират малко парти и малко политици, една от които е БСП- гласът на разума в тази ситуация. Нека бъде мир по света, нека бъде мир у нас и разумът да победи!

Категория:

Comments

„За сега го разбират малко парти и малко политици, една от които е БСП- гласът на разума в тази ситуация. Нека бъде мир по света, нека бъде мир у нас и разумът да победи!“ - Камелия Базова.

Това го разбират всички - и фашисти, и всякакви прикрити зад лишеното от съдържание понятие „демокрация“ фашисти, но поради своята реваншистка природа предават на ястребите народа.
Но да си припомнив Ботев:

„...какви е деца раждала,
раждала, ражда и сега
българска майка юнашка...“

Благодаря за коментара.
Така е, прав сте.
Но те използват всякакви средства за манипулация и чрез медии и образователна система отродяват и изтръгват национални памети и истини!
ЕС приравни фашизма със социализма със своя Резолюция ор 2019 г , а български професор казва че студенти по Политология не са чували за Червената армия и мислят че Хитлер е бил победен от САЩ и Запада!
Свобода на словото ли?!
Демокрация ли!?
Но има хора, които
помнят и знаят!

Благодаря за коментара.
Така е, прав сте.
Но те използват всякакви средства за манипулация и чрез медии и образователна система отродяват и изтръгват национални памети и истини!
ЕС приравни фашизма със социализма със своя Резолюция ор 2019 г , а български професор казва че студенти по Политология не са чували за Червената армия и мислят че Хитлер е бил победен от САЩ и Запада!
Свобода на словото ли?!
Демокрация ли!?

Pages