ЕХ, АМЕРИКА, АМЕРИКА!

ЕХ, АМЕРИКА, АМЕРИКА!

автор:Камелия Базова

Америка, спри да размахваш пръст на света и да го въртиш около себе си!
Спри да разиграваш задкулисни номерца и политически игрички, палейки конфликти и войни (като тази прокси- война в Украйна сега) тук там , за да реализираш своите собствени геополитически и икономически интереси!

САЩ са само на 247 години.
Те са в историческа детска възраст в сравнение с годините на европейските държави, а в сравнение с над 1300-годишната България да не говорим.
Сигурно пакостите които сега Америка прави могат да се обяснят с грешки на растежа- а дано, но надали!
На 4 юли 1776г. Континенталният конгрес одобрява Декларацията за независимост на британските колонии в новия континент. В продължение на месеци този документ е четен публично пред хората . Бият се камбани и гърмят топовни салюти, палят се свещи и фойерверки. Войната за независимост обаче продължава чак до 1783 г. и едва тогава Денят на независимостта става официален празник. Така се създават САЩ, които всъщност са, нека се изразя така- едно палаво дете на майка си Англия.
Всъщност САЩ се създават в зората на Новата модерна епоха на Новото време, в което живеем и днес.
Затова САЩ винаги са били символ на новото, на прогреса, на демокрацията и са били желаната "обетована земя" за толкова много хора по света.Земята на неограничените възможности, земята благословена от Бог!
Френският социолог Токвил пише книгата" За демокрацията в Америка" от 1835 година вдъхновен от американците в резултат на пътуванията в земята отвъд океана.
Токвил смятал, че САЩ предлагат най-напредналия пример за равенство в действие. Той се е възхищавал на американския индивидуализъм, но предупреди, че обществото от индивиди може лесно да стане плячка на тиранията, да се атомизира и унифицира, когато „всеки гражданин, асимилиран с всички останали, се загуби в тълпата“. Той смяташе, че на обществото съставено от индивиди му липсва, нека се изразя така- исторически имунитет, липсват му междинните социални структури - като тези, предоставени от традиционните йерархии - за посредничество в отношенията с държавата. Резултатът може да бъде демократична „тирания на мнозинството“, при която индивидуалните права ще се изтрият.

Токвил е бил силно очарован от американския живот, от самоорганизираността на американското общество, от самоинициативата и свободолюбивият му характер. Токвил е бил възхитен от стабилността на икономиката, но също така отбелязал с ирония малтретирането от страна на свободолюбивата и напредничава нация на индианците и на робите.
Всъщност оказва, че френкият социолог Токвил е бил пророк!

Как да разберем Америка?
Обетованата земя на свободата, целуната от Бога!
Такава тя се виждаше и за хората отвъд Желязната завеса. Какво се оказа обаче, че Америка е колос на глинени крака и че наред с прогреса тя е попила и от най-лошите човешки и политически грехове. Че се е само забравила в своята мания за величие. Че е изневерила на собствените си принципи за демократичност. Че допусна родилното петно на робството, после и на расовата дискриминация, а уж демокрацията е за всички хора. Че сега допуска да бъде завладяна от неолибералните глобални финансови капиталистически задкулисни елити, проникнали в дълбоката американска държава и чиято жертва е и самият американски народ.
Може би затова е изречена и популярната реплика на Зигмунд Фройд „Америка е една гигантска грешка”, отразила разочарованието на прочутия австрийски учен от фалшивия американски свят, основан върху господството на парите.

Какво представлява американският политически "истеблишмънт"( ей, каква хубава българска дума) и дълбоката американска държава?
До какви парадокси и абсурди е стигнала тя? Как разрушава собствените си ценности, в името на които се създадоха САЩ?
Защо например културата се превръща в жертва на политиката?

Забраниха се не само руски телевизии, но и руската култура и литература.
Изучаването на Толстой и Достоевски, слушането на Чайковски вече е нежелано на Запад и в ЕС.
Колко абсурдно!
Това че аз не харесвам американският политически елит и американската геополитика, не ми пречи да харесвам американската кънтри музика, например. Не ми пречи и да слушам някои хубави американски песни или да гледам заслужаващи внимание американски филми.

Е, разбира се,руското кино,руската музика,руската култура и литература са ми много по - мили на сърцето, чувствам ги родни и близки!

Харесвам много" Улетай на крыльях ветра" на Юлия Щербакова, но харесвам и песните на Милтън Патън- един
невероятно талантлив чернокож американски младеж, който за мен е най-добрият изпълнител на кънтри музика , изгрял на сцената на" Америка търси таланти".

Таланти ...
Талантите на политиката, талантите на демокрацията и талантите на историята....
Така се случва с талантите и с надеждата- блясък, фойерверки в началото вдъхновяват, а след това започват да разочароват и да се сриват в прахта.
Както навсякъде в историята," революциите изяждат своите деца"...
Така се случи с Френската революция, така се случи и с идеалите за Свобода, Равенство и Справедливост родили модерната епоха в която живее цивилизования западен свят( вече не чак толкова цивилизован, май).
Така се случва със светлите идеи, уви!
Някак трудно се реализират в действителност. Превръщат се в своята противоположност.
Така стана и с американската демокрация.
Този американска демокрация вече не ни вдъхновява. Напротив. Тя ни разочарова. Виждаме колко е фалшива тя. Виждаме че е смокиново листо върху което са изписани свещените думи "Демокрация и Свобода", а под което дремят страшните пипала на неолибералния глобален капитализъм и задкулисни геополитически финансови елити целящи еднополюсно глобално световно управление , пред което досегашните тоталитарни режими ще ни се сторят детска игра!
Този неолиберален глобален капитализъм концентрира властови и финансови ресурси и се състои от корпорации, международни финансови институции, медии, академични организации, НПО и пр.
Дългът на САЩ възлиза на 17 трилиона долара и той расте ежедневно.
Чрез създаването на Федералния резерв( състоящ се от частни банки) от 1913 г. и на Бретън- Уудската система поставяща началото на световните финансови институции след Втората световна война, доларът става световна разплащателна единица.По този начин, както говорят и американски анализатори, международните банкери чрез финансовата система на САЩ и международните финансови институции всъщност започват да владеят целия свят.
"Елитите, а не масите управляват Америка" заключават университетските преподаватели Томас Дай и Хърмън Зиглер в книгата си "Иронията на демокрацията".
"В индустриалната, научната и ядрената епоха животът в демокрация, точно както и в тоталитарното общество, е оформен от няколко души. Независимо от различията в техния подход към изучаването на властта в Америка, учените -политолози и социолози в еднаква степен са съгласни, че ключовите политически икономически и социални решения се взимат от малобройни малцинства" пише Джим Марс.
И още един цитат от Джим Марс:

"Цикълът в който богатите стават още по-богати, а бедните още по-бедни се ускорява от 60-те години на 20 век насам при администрациите както на републиканците ,така и на демократите... Развили сме се като двупластово общество, в което хората в богатите на познание индустрии просперират, а тези без колежанско образование или технически умения изпадат край пътя".

Великата Америка, която чрез военни структури като НАТО държи на каишка Европа, изграждайки своята имперска военно- политическа доктрина базирана на светлите идеали за Свобода и Демокрация използвани най-често като покривало за нещо друго...
Прогресивна Америка, която е с най-голямото социално неравенство сред държавите от Г-7 и която
" чрез печатането на пари на поразия, технологии, образование и режисиране на конфликти по различни точки на земята САЩ изнасят неолиберализъм в другите държави и се добират до националните им богатства по мирен път" (Тома Пикети).

Ще цитирам и д- р Радко Ханджиев, който пише:

" Днес духовните наследници на нацизма убиват не с газови камери, а демократично с ценности ...

Да, ценности, като "политиката на идентичностите", която включва и натрапваната ни джендър идеология, благодарение на която ще стигнем до още по-голямо демографско дъно, морално и ценностно объркване, но то това е и целта....

Ако Хитлер успя да унищожи 60 милиона в най-опустошителната световна война, то днешните му следовници планират да екстерминират милиарди. Отново напомняме посланието на издигнатия в щата Джорджия САЩ през 1980 гранитен монумент на който е написано
" поддържайте ръстта на населението под 500 милиона".

Нека ви цитирам отново Джим Марс- печелил множество награди журналист, автор на бестселърите "Господство и потайност" , "Кръстосан огън " и така нататък.
В книгата си "Възходът на четвъртият райх- тайните общества, които заплашват да завладеят Америка" Джим Марс пише следното:

" Въпреки че САЩ подпомогнаха разгромяването на германците през Втората световна война, ние не успяхме да разгромним нацистите. В края на войната най-висши нацисти заедно с техните млади и фанатизирани протежета използваха плячката от Европа, за да създадат корпоративни компании на предната линия в много страни, включително и в САЩ. Използвайки откраднатото богатство мъже с нацистки произход и манталитет подготвиха пътя си към корпоративна Америка, бавно изкупувайки и консолидирайки компании в гигантски многонационални конгломерати. Хиляди други нацисти дойдоха в САЩ в рамките на класифицирани програми. Те донесоха със себе си върховна оръжейна технология, която помогна за спечелването на космическата надпревара, но донесоха и коварната си нацистка философия в нашите граници. Тази идеология е основана на авторитарния принцип, че целта оправдава средствата, включително непровокирани агресивни войни и орязване на индивидуалните свободи, е завладяла в желязна хватка "земята на свободните и дома на смелите".

В книгата си "Възхода на Четвъртия райх" журналистът Джим Марс на базата на убедителни доказателства излага тезата, че през последните 60 години не е стихвало усилието в съвременна Америка да се внесе форма на национал социализъм, създавайки по същество модерна империя или Четвърти райх.

В същата тази книга в главата" Оръжие, дрога и евгеника "Джим Марс пише:
"Докато нацистката наука е внасяна в Америка след Втората световна война, същото става и със съпътстващите я нацистки ограничения върху научната свобода"....
"Хитлерова Германия не само е първата страна, която използва и развива телевизията, ракетите и компютрите. но е и първата която се обръща към проблемите на трудовата медицина" .
По-натам в тази глава от книгата си Джим Марс пише , че чрез контролът върху изследвания в областта на медицината и чрез фармацевтичната индустрия на практика се реализира нацистката употреба на евгениката.
Нека добавим тук и климатичното геоинжинерство и всякакви други опасни идеи и експерименти скрити под зелени, галещи ухото екологични лозунги и " борба срещу глобалното затопляне".
Като добавим тук и трансхуманизма и войната срещу националната държава- война водена на идеологическият, информационен фронт чрез пренаписване на учебници, борба с паметници, отрязване на национална памет и прочие методи и още много неолиберални хрумвания и идеологии, картаната ще стане още по-тревожна.
Това на което сме свидетели днес е, че след рухването на Берлинската стена светът от двуполюсен се превърна в еднополюсен и победителят САЩ реши, че е "написал края на историята", както ни извести Фукояма.
Но краят на историята още не е дошъл. Историята продължава. Виждаме, че върху протичащата глобализация се налага американският неолиберален икономически и съответно идеен, идеологически модел като задължителен, който премахва националните особености и различия на държави, народи и култури.
Но този еднополюсен свят вече се разчупва. Появяват се нови алтернативи, именно Русия, Индия, Китай, БРИКС и други континенти.
Светът принадлежи на всички и никой не бива да налага своето мнение и своят начин на живот над другите.
Това трябва да разберат американците, или по-скоро техният елит.
Колелото на историята продължава да се върти.
Да видим накъде ще ни заведе.
Американци, не се превръщайте във Франкенщайн!
Американци,
върнете се към първо основата на своята демокрация и идеали! Не забравяйте, че демокрацията е за всички- за всички в държавата и за всички в света!
Без привилегии за един единствен лидер и световен хегемон.
Демокрацията е равноправие, взаимопомощ и сътрудничество.
В името на тези ценности с които се създадохте вие, скъпи американци!
Не ги стъпквайте в прахта на историята!

Категория: