ИСТОРИЯТА НЕ НИ Е СЛУГИНЯ, А УЧИТЕЛКА

ИСТОРИЯТА НЕ НИ Е СЛУГИНЯ, А УЧИТЕЛКА

автор:Камелия Базова

Това което ме тревожи е опитът умишлено, целенасочено да се подменя българската
историческа памет, да се замита под килима на политическата конюнктура.
Пренаписват се учебници и фалшифицира се историята в учебните книги на децата ни.

Много е просто -изтрий миналото и ще владееш бъдещето на един народ!
Управлявай го на принципа "Разделяй и владей"!

По повод на войната в Украйна русофобската истерия расте все повече и помита такива велики исторически дати като Трети март!
Десните ни политически сили, а и анализатори апелират Трети март да се замени с някой друг празник, като 24 май например. Засега това антибългарско предложение отстъпи крачка назад, след като се създаде движение "3 март" и референдум за запазване на празника.
Но ще да видим дали това срамно предложение няма отново да изникне от нафталина.

Казват, че Русия ни е освободила за да ни пороби.

Казват, че всъщност не Русия, а Украйна ни е освободила.

Даже се стига и по-натам -че всъщност САЩ са ни освободили,а Русия само е обрала лаврите.

О, къде сте славни български юнаци и руски войни ?!
Сигурно като ни гледате отгоре си затискате очите от срам!
Срам и позор за днешните еничари!
Срам и позор за днешните Иванчо Хаджипенчовци и Кириак Стефчовци!

3 март според някои внушения ни бил разделял.

Не, не Трети март ни разделя. Разделяме се самите ние заради неспособността ни да прочетем обективно собствената си историята, да разберем кои сме, откъде идваме и накъде сме тръгнали и какви са нашите национални ценности и идентичност.
В интервюта и писания на водещи обществени фигури, "интелектуалци", хора на културата и шоу бизнеса казват, че Трети март нямал нищо общо с българската история, че това са имперските амбиции на руския цар Александър, че това е "Война за проливите", че това е война чрез която Русия иска "да си отмъсти за Кримската война".
Разни "експерти" твърдят че веенето на руски знамена и споменаването на Русия " осквернявало празника" на 3- ти март, било израз на "комплексарщина" и " путинска пропаганда"!?
Всъщност тук е мястото да споменам, че малко известен факт е че българският Екзарх Антим Първи е протестирал и срещу Баташките кланета и пише писмо до руския цар, в което излага тежкото положение на българите под османско иго и моли цар Александър да се застъпи за България. След като руският цар прочел писмото, написал върху него
"Да се освободи България !"
Днес обаче ни се цитират имена на революционери и възрожденци,които казали че "който ни освободи, той ще ни пороби".
Патологичните русофоби може би не знаят че "поробителката Русия" ни подготвя за държавен самостоятелен живот и ни оставя подготвени за две години институции, армия. Може би не знаят че Русия плаща за Независимостта 125 милиона златни франка, което се равнява на 647 т. злато които България никога не връща. Русофобите ни трябва да знаят че дядовците на днешните лидери на Европейския съюз нарязаха България на Берлинския конгрес .Трябва да знаят че през 1908 година Османската империя иска България да заплати 125 милиона златни франка като цената за своята Независимост и Съединение. Не ги плаща Запада, плаща ги Русия като опрощава вземанията които трябва да получи от Турция като обезщетение за Руско-Турската Освободителна война. Ето тези неща не ги пише в учебниците по история. Там пише, че Англия е подкрепила Съединението, а Русия не. Но е пропуснато да се напише че англичаните ни наричат "дивашко племе" и че Източна Румелия според тях всъщност по право принадлежи на Гърция като древна цивилизация.
И това го пише в книгата "Българите такива каквито са "-английска книга издадена през 1885 година.
Там англичаните пишат, че ние българите сме дивашко племе, което е вършило поразии на Балканите докато не са дошли цивилизованите турци, които въвели ред. И още нещо което пише в тази книга. Ще цитирам статия на Пламен Пасков, който е открил прочел и копирал книгата:
"От разглежданата тук английска книга става ясно, че Великобритания вдига в тревога цяла Европа. Тогава тя е най-мощната империя в света и като такава предупреждава Русия, че ако одобри това Съединение и остави руски офицери в българската армия, то срещу нея ще воюва заедно с цяла Европа. При опасността да се загуби дори допуснатото по размери Княжество България, какви други варианти са оставали на Русия, освен да изтегли офицерите си и да оголи войската ни срещу насъскваната Сърбия?

Героизмът на българските войници обаче, всеотдайността на капитаните и сержантите, ентусиазмът на целия народ от двете страни на Стара планина не остават скрити за многобройните кореспонденти и наблюдатели от цял свят. В крайна сметка Западна Европа се убеждава, че това Съединение не е дело на царските руски емисари, а стремеж за частично обединение на народа ни и го признава като свършен".Пламен Пасков.

Обаче това не го пише в днешните учебници по история.
Там също така не пише и за по-новата ни история през 1943 -1944-та година когато англо-американските бомбандировки убиват българи и невини български деца чрез играчки- бомби и за благодарност ние построихме паметник на същите тези американски пилоти-убийци, като в същото време поругава ме паметници на Русия- Освободителката!
Що за народ сме ние!?
Шоумени и известни звезди пък твърдят че "не сме имали турско робство и че българинът нямал самочувствие, защото упорито иска да го наричат роб", "че нямало нищо лошо в турското робство, пардон-присъствие, защото българите си живеели нормално и спокойно. Е да, гадничко е било, но и индийците са били под зависимост на англичаните и англичаните са вършили гадни неща с тях, но какво от това, индийците не се самоназовават роби"!!!????
Всичкото това се съчетава с изследвания на псевдо учени финансирани от чужди фондации, които твърдят че не е имало Баташко клане!!??
С една дума" Защо Русия ни е освободила и е премахнала този "османски рай"!

И не, да кажеш истината за турското робство, а именно, че е робство, а не присъствие, че е имало въстания и кланета не означава да си полит-некоректен и не толерантен.
Това не изключва фактът, че България и българският народ са дом за всички мирнолюбиви и праведни хора, независимо от техният етнос и религия.
Така както казва и Васил Левски -че той не гони турците , а турската управа и че един ден всички заедно, независимо от своя произход и вяра ще живеят под едни святи и чисти закони на чистата и свята Българска република.

Но не би!
Не сме толкова мъдри и духовно зрели, че да осмислим думите на Левски.
Живеем във вандалски времена.

Многократно поругаваме паметници, като този на Граф Игнатиев.

Нарязахме незаконно с флекс Паметника на съветската армия и с това плюхме върху паметта на 27-те милиона съветски жертви в борбата срещу Хитлер, които разчленихме и върху празнични торти.

Този национален нихилизъм, спонсориран мощно отвън, е част от атаката срещу националните ценности и идентичности, което е в услуга на световния финансов спекулативен капитал. Неолибералната глобална политика на еднополюсен световен ред, в който национални памети не са нужни има интерес от пълзящия национален нихилизъм.
Да си спомним думите на Клаус Шваб, който в книгата си "Великото зануляване" пише, че капитализмът ще намали разликите между бедните и богатите, (тоест на бедните ще се хвърлят трохи нещо като универсален базов доход ),но и ще унищожи националните граници".
Това е изключително тревожно, защото се виждат такива тенденции в учебниците на децата ни.
Националният нихилизъм и отродяването пълзи опасно!
Ето и българските медии подхващат този русофобския хор страхувайки се да споменат думата Русия на 3 Март и повтаряйки само за украински, фински и други войници, но не и руски, забравяйки че всички други войници всъщност са част от руската армия тогава.
Затова браво на всички българи, и млади хора включително, които помнят и тачат такива велики дати като Трети март и не се оставят да бъдат манипулирани от днешните ни безродници и отцеругатели !
Спрете да подменяте българската история! Историята трябва да бъде учителка, а не слугиня на политиката! Безспорните факт е че интересите на Русия( имперски или не) тогава съвпадат с интересите на българите и благодарение на това възкръсваме на европейската карта като Трета българска държава! Както е факт, че независимо от "имперските интереси на Съветския съюз" тези именно" съветски имперски интереси" са съвпадали с интересите на България и че социализмът беше метод на ускорена индустриализация и модернизация на страната, която ни направи една от 30-те най-развити държави в света!
Малко известен факт е, че СССР е единствената империя в света, която не експлоатира подопечните си територии, а ги развива. За разлика от днес, когато имаме американски военни бази пазещи ни от лошата Русия, по време на така омразния ни социализъм не сме имали нито една съветска военна база на наша територия.
Всичко друго и всякакви други интерпретаци ползват националния нихилизъм и работят в интерес на онези геополитически сили ,които са русофобски инструменти за реализирането на своите западни и американски интереси.
Бедата е че ние не знаем кои са нашите собствени български и национални интереси и страдащи от сателитния синдром, се люшкаме ту в едната, ту в другата посока, без да разбираме че балансът , разумната златна среда, че нашите национална идентичност и история са огледалото ,в което можем да се оглеждаме днес и са мостът по който можем да вървим в бъдеще.
Днешните ни политкоректни интерпретации са в ущърб на историческата ни памет и идентичност, което е тревожно.
Това е истината.
И сега завършвам с няколко исторически факти .
В Руско-Турската Освободителна за нас война загиват 66 000 руснаци, 30 000 българи, 12 500 опълченци .
Всичко това е цената която се плаща за да може България днес да съществува като държава.
Всякакви други интерпретации са срамни и позорни!
Поклон пред величавия празник Трети март! Поклон пред българските опълченци и пред братята руси, дали живота си за свободата на България!
Затова лично аз не мога да разбера какво лошо има в това да се веят заедно българските и руските знамена , та нали заедно с българските опълченци и братята руси България става свободна след пет века османско робство?!
Това е истината тя трябва да се знае!
Стига с тези опити да се подмени нашата история !
Цялата европейска и световна общественост тогава, велики писатели и поети издигат глас за защита на българите, страдащи под османския ятаган!
Американският военен кореспондент Макгахан прави своите велики репортажи и кореспонденции за потушаването на Априлското въстание и за Руско-Турската война и написва книгата "Турските зверства в България".
Уилям Гладстоун разказва за българските ужаси и Източния въпрос в книгата си" Уроци по клане".
И всичко това идва да докаже че според днешните ни безродници "не е имало турско робство, не е имало Баташко клане, българите са си живяли богато, спокойно и безметежно, нямало нужда от национални празници като Трети март, защото Русия е агресор в Украйна днес и защото руският император тогава Александър Втори имал имперски амбиции".
На мен лично ми става странно и тъжно, че руската посланичка досега,а може би и утре не присъства на тържествата по повод 3 Март, защото така наредили от Европейския съюз и ще търпим санкции ако поканим посланика на държавата -агресор в Украйна и ние чинно се подчиняваме, за гърбвайки собствената си история!
Срам и позор!
Боже, Боже, до какво дъно стигнахме!
И сега малко история която ще ни разкрие малко известни факти.
Великият руски поет Александър Пушкин е бил дълбоко трогнат от съдбата на българите под турско робство и написал своето стихотворение "Кърджали" от 1828 година, както и повест със същото заглавие от 1834 година.
Синът на Пушкин носещ същото име -Александър Пушкин- син е руски генерал, който воюва за свободата на България в Руско-Турската Освободителна война и получава златен "Орден за храброст" за освобождаването на град Елена и става кавалер на ордена"Свети Владимир" за свободата на Котел. Александър Пушкин- син когато стъпва на българската земя се обръща към своята кавалерия с думите
"Кавалерия, виж, пред теб е България, свещената славянска земя! Тук умират нашите сестри и братя! Те чакат нашата помощ!".
Огромна е съпричастността на руския народ към българските страдания тогава. Този руски народ не се е интересувал от "имперските амбиции на своя цар " и е дълбоко докоснат от съдбата на славянските си български братя отвъд Дунава, които са клани от турския ятаган!
Това е истинската история.
Тя трябва да се помни знае и чете!
Тя трябва да се пише в учебниците на нашите деца !
Всичко останало са политически интерпретации служещи за злободневните геополитически ветрове и интереси и работещи за националното отродяване и нихилизъм!

Категория:

Comments

КИРДЖАЛИ ("В степях зеленых Буджака...") —
[Кърджали (В степите зелени на Буджàк)],
Александър Сергеевич Пушкин,
опит за превод от
руски език

КИРДЖАЛИ

В степях зеленых Буджака,
Где Прут, заветная река,
Обходит русские владенья,
При бедном устье ручейка
Стоит безвестное селенье.
Семействами болгары тут
В беспечной дикости живут,
Храня родительские нравы,
Питаясь ..... трудом,
И не заботятся о том,
Как ратоборствуют державы
И грозно правят их судьбой.

Пушкин, Александр Сергеевич

Примечания

КИРДЖАЛИ. В степях зеленых Буджака. Необработанное черновое начало неосуществленного замысла.

Источник: http://pushkin-lit.ru/pushkin/stihi/stih-601.htm

............................................................................

опит за превод на тази Пушкинова творба:

КЪРДЖАЛИ

В степта зелена на Буджàк,
където Прут — река маяк,
загражда руските владения
и ручей с нея ближе бряг,
незнайно селище стаено е
и български семейства там
живеят в пущинак голям.
Родителските спазват нрави,
храна е ..... трудът
и не усърдват да прозрат
как свръхзаробват ги държави
и как съдбата им гнетят.

Бележки:

КЪРДЖАЛИ: „В степите зелени на Буджàк“ — необработено черновò начало (респективно — начало на чернова) на неосъществен замисъл.

( https://chovekatbg.com/node/8511 )

Pages