НАТО!?

НАТО!?

Камелия Базова

Скоро с тържествена програма и с гвардейски духов оркестър, който свиреше и на откриването на Паметника на американските пилоти бомбардирали български градове и убивали български цивилни граждани през Втората световна война отбелязохме 20 години от членството си в НАТО. Редно е да се замислим какво постигна България през тези две десетилетия.
Редно е да се направи една независима обективна научна оценка на дейността на Алианса през тези 75 години от неговото съществуване. Например каква е ролята на структурата "Гладио" - част от НАТО, която участваше в задкулисните операции дискредитиращи социалистическите режими.
Какви са ползите от членството на България?

Ползите според официалната ни евроатлантическа идеология са това, че страната ни е част от европейското цивилизационно-демократично пространство и членството в Северноатлантическия съюз е единственото условие за нашата национална сигурност, което ще ни пази от военни конфликти и чийто ядрен чадър е незаменим гарант за нашата безопасност.

Вярно ли е всичко това?

Първо нека да подчертаем, че членството ни в Алианса не бе резултатът от народен референдум,
който според мен трябваше да се проведе. Но кой ли пък обръща внимание на референдумите у нас?
Защо управниците ни не чуха гласа на народа срещу оръжието за Украйна, срещу джендър идеологията и така нататък?!

Напротив.
Евроатлантическите ни политици усърдно се заеха с пренаписването на българската история, с усилието да премахнат като национален празник 3 март, с геройството да режат антифашистки паметници.
Може би някои четейки това ще кажат:

" Ама как ще излезем от НАТО- това е ерес!
Че кой ще ни пази от лошата Русия ?"

Именно на тази пропагандна схема разчитат политиците на световната дълбока държава .
Това е морковчето с което подмамват своите васални територии, каквато за съжаление се оказа и нашата 1345-годишна България, която слуша 200-годишна държава и 75-годишен военен съюз и няма свое самостоятелно геополитическо мислене.

Както много анализатори казват- НАТО трябваше да се разпусне заедно с разпускането на Варшавския договор.

Но не се разпусна защото, както обяви първият му генерален секретар лорд Исмей:

"Целта на НАТО е да държи американците вътре в Европа, руснаците вън от Европа, а германците долу".
И виждаме как думите му се реализират на практика.

И смисъл от съществуването на Алианса щеше да има ако се спазваше споразумението от пактът "Русия- НАТО" от 1997 г., който предвиждаше двете страни заедно да се грижат за сигурността на Европа. Но Северноатлантическият съюз се отказа от тази стратегия и заяви
своята военна природа не на отбранителен, а на нападателен и подстрекателен антируски военен съюз, който обгради Москва с обръч нарушавайки поетото обещание дадено на Горбачов, че НАТО няма да се приближава нито сантиметър на Изток ако Горбачов изтегли войските си от ГДР и направо възможно германското Обединение.

И Студената война от времето на комунизма и сега продължава с горещи фази и точки като прокси-конфликтът на САЩ и Запада срещу Русия чрез Украйна.

А какво ще прави България без НАТО ?

Ами вижте Австрия - тя не е член на Алиснса и не страда от това.

След членството ни в Северноатлантическия съюз започна процес на масово обезоражаване, съкращаване и унищожаване на ракети, самолети танкове, артилерия.
България бе включена в операциите на НАТО срещу Югославия през 1999-та година когато дадохме своето небе на натовските самолети за да ударят Сърбия със забранени от международни конвенции касетъчни бомби с обеднен уран.
Участвахме в инвазията в Афганистан , във войните в Ирак и т.н.
На територията на България има натовски бази.
А по времето на комунизма България не позволи съветски военни бази на своя територия!

Чий режим е по-зависим отвън?

В статия на вестник "Нова Зора" брой 15-ти година 2024 на страница 10 е публикувана декларация "Не на НАТО! Да на България- зона на мира!" подписана от Български национален съвет за мир, Сдружение "Брод за България" , Сдружение "Справедлива България", Сдружение "Ляв поглед", Сдружение" Жени майки за мир"
Обществен съвет" Воини за мир" Сдружение "Ветерани на труда за мир" Антифашистски форум "България ".

Всички тези български граждански организации се борят за нещо много важно, за което нито един политик може би все още не е посмял да повдигне този въпрос- а именно да превърнат България в зона на Мира!

Ако в миналите две Световни войни България участваше на грешната страна на историята с цел да реализира своите национални идеали за обединение, то сега освен гола евроатлантическа реторика зад която се крият антибългарски чужди геополитически интереси, кое оправдава
нашето членство в НАТО?

Сега се разгаря една война предизвикана от САЩ в Украйна, в която ние сме въвлечени чрез доставка на оръжие, а не дай Боже и на войски!
Даже някои евроатлантици призовават на територията на нашата страна да се разположат ядрени военни обекти на САЩ и НАТО защото така щяли да ни пазят още по-сигурно.
Точно обратното- по този начин ние ще се превърнем в мишена на удари ако утре започне Третата световна война между Русия и Алианса, която сега се прикрива чрез проксито Украйна!

Всички тези граждански неправителствени български организации предлагат България да се превърне в зона на Мира и в Брод за мир и да се прекрати членството в НАТО .

България да се обърне към петте постоянни държави- членки и към Съвета за сигурност към ООН и към съседните страни, и към Европейския съюз с предложение да й бъде признат статут на зона на Мира и на нейната територия да не могат да бъдат разполагани повече чужди военни съоръжения.

България да се превърне в източник на мирни инициативи и в площадка за провеждане на преговори.

Това искат наши граждански неправителствени организации.

И смятам за необходимо поне опозиционните партии- левите и патриотичните да разискват и дискутират този въпрос и да го предоставят на народен български референдум.

Знам, че ще се извие евроатлантически вой, че това ще промени геополитическата ориентация на България.
Не няма да я промени! Не говоря за това, че България трябва да излезе от Европейския съюз, въпреки че Европейският съюз във вида в който се намира днес е по-скоро катастрофа, отколкото сигурно бъдеще.

Да, ние трябва да останем членки на ЕС, но не да сме "йесмените" там, а да отстояваме националните си интереси и да поставим въпроса за преформатирането на Европейския съюз.
Да се трансформира от троянски кон на САЩ и неолиберален глобален пост на турбо капитализма към съюз на суверенни и национални държави, към общност която да има своя собствена геополитическа самостоятелност.
Ако трябва и своя собствена военна структура и да се еманципира от САЩ.
Да развива равноправни отношения и с Русия и със САЩ и с Изтока и със Запада.
Ето в такъв Европейския съюз трябва да членуваме ние.

А не да стоим в поклонническа поза към геополитическия господар отвъд океана!

И тази идея не е еретична.

Например опозиционни сили във Франция искат тя да излезе от НАТО.
Тръмп също намекна че САЩ ще трябва да излязат от Алианса.

Нека напомним за един американски анализатор и икономист Джефри
Сакс, който казва, че НАТО трябва да престане да иска Украйна в състава си за да има мир.
Той каза, че САЩ провокираха Русия чрез Украйна .
А сега провокират Китай чрез Тайван.

Че САЩ трябва да се съсредоточат върху решаване на собствените си вътрешни проблеми, а не да се занимават с войни и конфликти по света.

И че тази хегемонистична агресивна външна политика на САЩ се е превърнала и в главна линия поведението на НАТО, чиято единствена цел е да отслаби Русия и да води геополитически битки с нея.

Забележете това го казва не руснак,а американски анализатор!

Забраниха руските медии и затова няма как да знаем , че от началото на 2024 година украинците са изстреляли 22 000 боеприпаси по руски цивилни обекти в руски фронтови територии, чиито жертви са много руснаци, между които и деца най-малкото от което е на четири месеца.
За разлика от това Русия не се цели в цивилни обекти в Украйна, а само във военни .
Няма как да научим и за украинските атаки на Запорожката АЕЦ. Защото "на война първа жертва е истината" както добре знаем.

Защото държавен служител от Американското разузнаване Джон Кириаку признава, че служители на ЦРУ са участвали в саботажа на газопроводите по Северен поток.

А Скот Бенет- политически анализатор и бивш офицер от американската армия признава, че ЦРУ е замесено в разработването на славянско ДНК и в създаването на биологично оръжие в Украйна.

Сенатор от САЩ пък Томи Тубервил казва, че украинските власти изкупуват имоти по целия свят с американски пари.

Зеленски пък издаде Указ с който забрани мирни преговори с Москва, които бяха саботирани от Запада и по-специално от Борис Джонсън.
А сега украинският президент е склонен за мир, но при условие, че руските представители не участват в тези мирни преговори!?

А външната политика на САЩ все повече поражда недоволство у самите американски граждани.

Само нашите евроатлантически трубадури продължават да пеят бодро евроатлантически песни, докато българският народ ще страда и ще плати цената на тяхното управление, гарнирано и със скандали и разкрития за контрабанда по митниците и с какво ли още не!

Категория: