ДОСТОЕН !

ДОСТОЕН!

Камелия Базова

Бог да благослови и напътства новоизбрания български Патриарх ДАНИИЛ !
България избра не само свой млад патриарх, който е само на 52 години, но и един достоен човек. Анализатори и експерти,които няма да чуем по масовите медии споделят, че младият духовник е устоял на евроатлантическия натиск идещ от Цариград.
Той е от малцината духовници защитавали гонените ни православни братя от Украинската православна църква от страна на неканоничните украински църковни формирования, признати обаче от Константинополският патриарх Вартоломей .
Експерти припомнят , че патриарх Вартоломей признава и Охридската православна църква в Скопие.
Новоизбраният млад български Патриарх е един от духовниците, които отстояват независимостта на Българската православна църква и не забъркването ѝ в евроатлантическите каши и разколи, каквито се случват в Украйна.
Някои български анализатор отбелязват, че както първият български екзарх Антим Първият е бил излъчен от Видин, така и сега спасението за БПЦ идва от Видин защото планът бил да се скъса с Руската Православна църква и да се признаят украинските разколници в името на евроатлантизма, но този план се провали с избора на патриарх Даниил.

И тук е мястото за кратка историческа препратка .
Знаем от историята за борбата за българска църковна независимост.
Затова как цариградските фанариоти са преследвали български свещеници, горяла са български средновековни книги, погърчвали службите в българските църкви.
И тази борба за българска църковна самостоятелност се увенчава с успех и с установяването на Българската Екзархия.
Но веднага след това Цариградската патриаршия прави схизма в резултат на която 72 години Българската Екзархия е в изолация от православния свят.

Едва през 1945 година с посредничеството на Руската патриаршия Цариград вдига схизмата и през 1953 година България избира своя първи Патриарх Кирил.

Прочетете интервютата на новоизбрания патриарх и ще разберете защо, както казва професор Дарина Григорова водещите фактори у нас не са особено доволни от този избор .

А фактът, че веднага след изборът му започнаха клеветнически очернящи кампании и публикации срещу него от типа. "агент на Путин", " оръжие на руската хибридна война срещу България" и прочие не заслужаващи внимание нелепици е достатъчно показателен за опитите за намеса в църковните дела и истеричното политизиране на Църквата от страна на евроатлантическата ни общност.

А истината е , че младият ни патриарх е голям Христолюбец , молещ се и истински вярваш човек, както споделят и миряните докоснали се до него.

Човек, който се придържа към традициите, към каноните и към чистотата на българската православна вяра , недокосната от политическите повеи на времето .
Защото тези повеи са просто прашинки пред Божията безкрайност и Небесна вечност.

Но за жалост тези политически прашинки често се месят в трансцедентните сфери на вярата.

Един от многото примери за това е
когато политиците ни си играеха на Джеймс Бонд в църквата и изгониха руските свещеници.
Тогава Видинският митрополит и днешен Патриарх Даниил каза следното:

"Изразяваме своето огорчение относно експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители при храма - подворие "Св. Николай", гр. София - архим. Васиан (Змеев), прот. Евгений Павелчук и Владимир Бонко.

В настоящето смутно политическо време, държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат, както са преминавали безвъзвратно в историята на страната ни редица такива.
Това, което остава е Христовата истина и любов, чиито изразител и въплътител в света е Църквата. "

Слава да бъде на Бога и Бог да благослови новият ни млад български Патриарх!
Дай Боже да продължава да устоява на натиска в тези смутни геополитически времена!
Защото вярата ни в Господа Христа е чиста и неопетнена от мръсните намеси на политиката и геополитиката и така трябва да бъде!
Да опазим християнската си православна вяра чиста!
Тя ни запази през тъмните векове на робството!
А нашата Православна църква е най-старата ни институция!
Едно общество се крепи на три стълба-вяра, училище и семейство!
Това ни запази през тъмните 500 години!
Това трябва да съхраним и занапред!

Бог да пази България!

Категория: