ЖИВКОВ ПРЕД ИСТОРИЯТА

ЖИВКОВ ПРЕД ИСТОРИЯТА

автор: Камелия Базова

Преди 24 години на пети август 1998 година напуска белия свят един от най-големите държавници на нова и съвременна България -Тодор Живков. Отричан, задраскан с голям неолиберален хикс в учебниците на децата ни! Кой всъщност е той?
Аз като дете на прехода също изпитвам огромно любопитство към този въпрос.
От април 1956 до края на 1989 г. той беше Държавник № 1 в България. Така че не е правилна представата, че Живков управлява през всичките 45 години.

През негово време, по време на така хуления и обявен със закон за престъпен социалистически режим, се проведе индустриализацията, построиха се огромни за мащабите ни промишлени мощности, механизира се селското стопанство, получи размах туристическият бизнес, образованието и спортът доказваха на практика, че са на най-високо световно равнище, инфраструктурата беше развита и постоянно се обновяваше, електрифицираха се и се водоснабдиха 99 % от българските граждани. Селското стопанство бе технологиизирано и високо модерно развито. България изнасяше селскостопанска продукция и навън, не само че изхранваше своето население. Чуждите държави вземаха пример от нас- Индия през 1976 година построява свой АПК по български образец, а днес нашите селскостопански производители хвърлят продукцията си на пътя в знак на протест срещу мизерните условия в които работят. Днес ние ядем вносни плодове и зеленчуци.Сега всяка една област от социално-икономическия ни живота е в колапс. Преди 1989-та година имаше развито образование, здравеопазване, високи постижения в сферата на изкуството, културата, науката спорта. Образование и работа получаваше всеки. Бяха ограмотявани всички, включително и малцинствата. На практика нямаше безработица, правосъдието беше измеримо 2 пъти по-добро от сегашното, а България бе № 1 в света по броя на собствени жилища - над 97 % от гражданите имаха собствен дом с площ на средноевропейско ниво.
Стандартът на българина по измерими показатели на ООН тогава беше 27-ми в света. След "промяната" слизаме на 96-то място в света.
Да, от научнажгледна точка има и противоречие между прогресивно- модернизационно съдържание и тоталитарна, стягаща опаковка .Така се получава "ефекта на бомбата", тоест социализмът сам ражда своя преход .Как-чрез генерирането на напредничави модернизационни форми на социално-икономическо развитие, социализмът предизвиква и по-либерална политическо-икономическа система. Затова Тодор Живков е казал че "социализмът е едно недоносче", тоест той се нуждае от преход. Тодор Живков е знаел това и е искал да направи един по-плавен преход и като образец е имал китайският модел .България по време на социализма е била сред 30-те най-развити държави в света и това е официална статистика по данни на ООН в световна класация за стандарта на живот и степен на социално-икономическо развитие България е била на 27-о място в света. По времето на социализма България имаше много силно развито модерно селско стопанство, здравеопазване, образование на изключително високо ниво .Били сме космическа държава изпратила двама космонавти. България е била наричана и "Япония на Балканите" заради производството на микроелектроника компютри .
Когато пиша тези неща във Фейсбук получавам и добри, но и много лоши отзиви ,да не говоря за ниското ниво на възпитание на някои хора ,които ме нагрубяват с нецензурни думи. Това е доказателство за моралната и духовна деградация ,която настана през тези 32 години преход и за ниското ниво на образование на хората, за липсата на възпитание . Много хора пишат във Фейсбук, че социализмът е най-лошият период от развитието на ,България, че как може да сме били сред 30-те най-развити държави като нямало ток, а 16-тата република, а Златният резерв , а Чернобил ,че Тодор Живков е един диктатор ...
Това е така ,защото масовото съзнание работи с черно-бялата палитра и за него всичко е или добро или лошо .Научното съзнание обаче се опитва да види и добрите и лошите страни на даден социално -икономически и политически период от развитието на дадена държава. Затова хората масово не могат да разберат, че социализмът може едновременно съдържа в себе си и добри и лоши неща. Негативните коментари за социализма в мрежата не са изненада, предвид на това че 33 години дясното хулеше лявото ,обяви социализма за престъпен и въртеше в общественото пространство всякакви лъжи и фантасмагории за този период.
По отношение на Златният резерв продаден на Съветския съюз за да се погасят стари задължения и кредити на България( 1959-1964) истината е че по-късно България възстановява загубеното злато. А да не говорим че по времето на социализма българският лев е имал златно покритие. По отношение на 16-та Република -това е реплика с цел да бъде опипана почвата отвън и отвътре ,което е своеобразно уверение за лоялността на България към Съветския съюз и условие за да бъдат получени по-изгодни за страната ни ресурси и търговски отношения. Тогавашният съветски ръководител също шеговито отговаря, че е по-добре България да си остане независима.
Няма нито един документ или официално взето решение, нито курс към осъществяване на такава цел. Формулата за тясна интеграция със Съветския съюз не е нищо друго освен израз на обявената лоялност към идеите на социализма и на Варшавския договор. Малко известен факт е че България по времето на социализма официално няма съветски военни бази на своята територия, за разлика от други страни от соцлагера. България не допуска опитите страната ни да се превърне във втори Кипър. Малко известен факт е, че Живков всъщност води на изключително патриотична и националистическа политика и по отношение на Възродителния процес-вярно, протекъл с нарушения на човешките права. Но някой помни ли атентатите на турските националисти на гара Буново през 80-те в който загиват български деца и майки? Някой знае ли за широката агентурна мрежа на Турското разузнаване и шпионска дейност на територията на България и на протурските националистически организации? Някой чувал ли е за село Корница през 1972 година, когато в продължение на месеци не са допускани представители на Българската власт да влязат в него и селото е обявено за турска територия и на площада се е развявало турското знаме. Когато през 1973-та в него влизат въоръжени части на българското МВР възникват стълкновения.
Тодор Живков е и човекът, който реабилитира истината по македонския въпрос което е малко известен факт. Живков изправя онаследената денационализаторска политика на БКП по македонската тема. Живков се противопоставя на предшествениците си поддържали тази антинационална политика и уволнява всички в управлението на държавата и в структурите на БАН поддържащи тази антибългарска теза. Той защитава историческата истина и родолюбива българска позиция пред Тито и през 1966 г. избухва езика спор, когато българският представител отказва да подпише споразумение на така наречения" македонски език". Известно е че Съветският съюз не поддържа родолюбивия курс на Живков. Известен е фактът , че съветският посланик през 1971 г. с оглед затопляне на отношенията между Съветския съюз и Югославия настоява България да признае македонско малцинство у нас. Живков обаче остава неумолим и Тито отстъпва и не е известно да иска Съветският съюз да настоява за признаване от България на македонско малцинство. Западът и Гърция подкрепят тогава родолюбивите български позиции по този въпрос, разбира се по свои съображения и разчети. Малко известни са тези факти от "престъпното ни социалистическо минало". Нещо повече- на Тодор Живков принадлежат думите "младото поколение трябва да благоговее пред конската опашка". Да не говорим за патриотичната и нестандартна линия в културната политика на неговата дъщеря- Людмила Живкова, която е направила много за да издигне страната ни като културна икона по света. Изложбите на тракийското златно съкровище, проекта "Знаме на мира" подкрепен от Юнеско ,строежите на НДК, на архитектурни комплекси, художествени изложби. България по времето на социализма и по времето на Тодор Живков и неговата дъщеря се издига на високи нива в своето културно развитие и придобива голям международен авторитет.
Така че, когато говорим за социализъм говорим за сложен социално-икономически политически феномен и не може да се обобщава с една дума всичко през този 45-годишен период. Защото етапите на развитие на социализма са различни през отделните под-периоди на тези 45 години. Да не говорим че има различни типове социализъм в различните държави и континенти обусловено от спецификите и разнообразието на социално -историческите и културните фактори. Да, може да се кажат и добри може да се кажат и лоши думи за социализма. Социализмът бе един етап от развитието на страната, който направи и добри неща и това трябва да се знае.
Лична заслуга на Тодор Живков е и закриването на зловещите концлагери в Ловеч, Белене, Скравена.
Да напомним, че престъпления и зверства, за съжаление извършва не само комунистическият режим. Престъпления е имало и в демократична България преди 1944 година ,като женски отдел на Лагера "Свети Никола ",лагерът "Гонда вода "и така нататък. Там са били затваряни политически противници на властта- анархисти, земеделци и комунисти. Имало е отрязани партизански глави разнасяни на кол- виждала съм такива снимки в енциклопедиите. Убивани са били безжалостно по политически причини и деца, като шестте ястребинчета, между които най-малката жертва разстреляна по политически причини е седемгодишното момченце Стойне, заедно с техните семейства- не само бащи, но и майки. Не само шесте ястребинчета, но и много още деца са ставали жертви на "демократичната" власт преди 1944 г.. На мен поне не ми е известно комунистите да са убивали жени и деца, но" демократите" преди 1944-та година са го правили. През 1923-1925 г. при Белия терор са избити хиляди земеделци, комунисти, анархисти и пр.
Всички тези престъпления са вършени преди 1944-та, за което днешните учебници по история мълчат.
Според данни от преброяването на населението на 31 12.1946 г. България е имала 7 029 349 българи.През 1989 г. населението е било 9 009 018 българи.Според последното преброяване вече сме под 7 милиона.Данните говорят сами за себе си!
Причините за рухването на комунизма са много пластови-и икономически и гео политически.
Разграбването и криминалния преход към демокрация бе извършено от радикалната неолиберална част от комунистическата номенклатура, която свали Живков от власт под натиска на Москва в съглашателство с Вашингтон.
Тодор Живков се е възхищавал от китайският модел и е искал по-плавен преход, при запазване на регулативните функции на държавата, за да не се допусне тази разруха ,която се случи по-късно. Известни са срещите на Тодор Живков с канцлерът на Бавария в края на 80-те години, на които Живков дори е предлагал България да стане член на ЕИО (днес ЕС). Известен е курсът на Живков към реформи и постепенно либерализиране на икономиката ( Указ 56, стопанска самоинициатива и т.н.) Живков обаче не е имал време да извърши своите реформи, защото бе свален под натиска на Москва в съглашателство с Вашингтон, както споменах, в синхрон с интересите на неолибералната прозападна и про капиталистическа част от комунистическата номенклатура ,която извърши прехода по рецептите на Вашингтонския консенсус .
Яхнала гребена на демократичната вълна прокапиталистическата номенклатура, която го свали от власт хвърли цялата вина за зверствата на комунистическия режим единствено и само върху Тодор Живков ,обвиняваха го във всякакви всевъзможни грехове.
Арестуван е на 18 януари 1990 г. и е обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение "задържане под стража" е заменена с домашен арест. Главната прокуратура започва срещу него 5 дела.
Ето какво пише Тодор Живков в своите " "Мемоари" -ИК "Труд и право
Арестуването ми беше съгласувано с Горбачов, и то още на първата среща, която новоизбрания генерален секретар Петър Младенов е имал с него. За същото е ставало дума и на срещите на Горбачов с Луканов" стр.613 "Междувременно бях успял да събера необходимите данни и солидна документация от които ставаше ясно че в България от три десетилетия не само не е имало икономическа криза, но че страната е направила качествен прелом социално-икономическо и духовното си развитие. Представих тази документация на следователите. Казах им- щом търсите катастрофа търсете я след 10 ноември 1989-та година.-сър.615." За мен бе пределно ясно, че периодично се спускат политически поръчки на поредния прокурор и той послушно ги привежда в изпълнение. Нямах никакво намерение да участвам в този сценарий.Настояваха да посоча ръководни дейци в държавата и партията пряко виновни за катастрофата, дори услужливо ми подхвърляха имена....-стр.616,617. "Да, известни корумпирани кадри по време на социализма нмаше, но истината бе че дори отделни опити за машинации на едро не можеха да просъществуват дълго. Не е тайна че Държавна сигурност бе внедрена плътно в почти всички звена на външнотърговската ни система, не за друго, а за да обслужва и защитава интересите на България .Така че Държавна сигурност обслужваше не държавния глава ,не номенклатурата, а националните ни интереси. Ние превърнахме разузнаването в икономическо промишлено, в разузнаване за придобиване на новости, което не означава кражби на технологии. Самите фирми искаха да търгуват с нас... Стои периодично раздухваната тема за моите резиденции, ловни стопанства. Всички тези фантасмагории са не просто абсурдни, те са неокачествими . Битуваше целенасочена кампания, която се натрапваше на народа за" милиардите" на Живков- нагли безпочвени лъжи! Но те изиграха своята роля. Не чувствам стремежа да търся реванш за лъжите, които се изсипаха върху мен, но държа българският народ да знае истината. Обвиненията срещу мен се градираха и трупаха, живо място не оставиха по снагата ми! Както има една дума- какво ли не ми приписаха! Обърнат към бъдещето на страната ни аз изповядвам тревогата си за нейните млади поколения ,застанали пред едно изпитание! Знайте, млади сили на България, че вашите бащи и деди през социализма не ви подведоха, че не ви подготвиха такова бъдеще! Те не бяха и не са светци; но опазиха и сътвориха една България, с която само можете да се гордеете че е била, че я имало".
Вече доста възрастен и болен Тодор Живков си отива от този свят с огромна горчивина в сърцето .Един държавник градил силна и просперираща България, вижда как тя рухва пред собствените му очи ...тъжно. ....
Криминалното разграбване на социалистическата икономика е било осъществено от корумпираният висш държавен апарат на прокапиталистическата комунистическа номенклатура, разграбването продължава и в Демократичните сини правителства и в почти всяка една власт през тези 32 години, заедно със съмнителни западни бизнесмени и мръсни западни пари, наливани в жадните за валута комунистически икономики, твърдят редица изследователи на процесите .
За 33 години Тодор Живков изгради една модерна и просперираща България. За 33 години ние я разрушихме и съсипахме и в същото време обявихме социализма за престъпен!?
След 50- 100 години историята ще запише обективно на своите страници ролята на Живков и социализма.Сега паметта е избирателна и над нея властва неолиберална цензура фалшифицираща учебниците на децата ни.Може би историческата дистанция е твърде къса.
Това което констатира Живков през 90-те години, за съжаление продължава и днес. Грабителството е време да се спре! Това трябва да е новата ни Национална цел! Да се спре тежкото задкулисие, корумпираната и несправедлива социално-икономическа система и да се тръгне по нов път за развитието на България. Нова Национална стратегия за дългосрочно развитие на родината ни във всички области на социално- икономическия и политически живот за 20, 30 години напред! Дали политиците ни могат да стигнат до такава Висота?! Надявам се вече да са по-зрели след тези четвърти предсрочни парламентарни избори за година и половина, безпрецедентни за прехода ни, и да виждаме занапред не просто политици мислещи за следващия мандат, а държавници които мислят за десетилетия !

Категория:

Comments

АДМИРАЦИИ, КАМЕЛИЯ!
Аргументирана, обективна, патриотична статия
за управлението на Тодор Живков 1956-1989 г.!
За разлика от много днешни управляващи той
не само не забогатя от това дълго управление,
но България стана всестранно развита страна.
На този фон допуснатите грешки са неизбежни.
Най-големите са подсказаните от негови най-
приближени хора. Затова, според мен, смяната
му е била планирана доста преди 1989 г.

Благодаря Ви , господин Попов! Аз нямам съзнателни спомени от времето преди 1989-та година, но на базата на прочетеното и чутото написах тази статия. Със сигурност много още неща могат да се кажат за Живков .Това което е тъжното е че тази страница от историята днес несправедливо е задраскана с химикалката на новата неолиберална цензура .Но сигурна съм че след време обективната истинска история ще даде своята тежка дума и ще каже истината за този период. Хубаво е ние българите да се учим от миналото си, да мислим градивно, а не да унищожаваме. Добре би било да надграждаме позитивното постигнато преди нас и да се учим от грешките на собствената си история .Уви, днес не е така . Днес политическият ни Елит е с твърде тесен кръгозр. Дано да дойдат нови и по-мъдри хора и времена!

Благодаря Ви , господин Попов! Аз нямам съзнателни спомени от времето преди 1989-та година, но на базата на прочетеното и чутото написах тази статия. Със сигурност много още неща могат да се кажат за Живков .Това което е тъжното е че тази страница от историята днес несправедливо е задраскана с химикалката на новата неолиберална цензура .Но сигурна съм че след време обективната истинска история ще даде своята тежка дума и ще каже истината за този период. Хубаво е ние българите да се учим от миналото си, да мислим градивно, а не да унищожаваме. Добре би било да надграждаме позитивното постигнато преди нас и да се учим от грешките на собствената си история .Уви, днес не е така . Днес политическият ни Елит е с твърде тесен кръгозр. Дано да дойдат нови и по-мъдри хора и времена!

Заради строителството и изграждането на модерна във всяко едно отношение България наричат Тодор Живков „Омуртаг на Двадесети век“. А колко още неща - негов принос за пребъдването на България - са премълчани...
Благодаря за статията. С Ваше позволение я постнах и във „Фейсбук“. Още веднъж - БЛАГОдаря!

Pages