ГОЛЯМАТА ИГРА

ГОЛЯМАТА ИГРА

Автор:Камелия Базова

Живеем в интересни времена.
Политиката ни обезверява, буди безпокойство и по-често искаме да я подминем.
В нея цари хаос. Глобализация, преход, война, безработица, санкции и контра санкции, инфлация, енергийна криза- накъде вървим ?
Малко за позабравения термин "глобализация".
Той се появи някъде през 80-те години на 20 век и бележи прехода от социален към глобален неолиберален капитализъм.
След Втората световна война бе построен социалния капитализъм на Кейнс- средната класа, златната държава на благоденствието бе нейн плод.Така бе в Западна Европа. В Източна Европа широката средната класа бе плод на социализма.
Но след рухването на Берлинската стена всичко рухна. Всъщност на глобалната сцена глобализацията се появи с появата на Рейгън и Тачър. Помните ли "безплатно е само сиренцето в капана на мишката"? Започнаха процеси на либерализация, на приватизация и това са термини не само от прехода у нас, но и на Запад и във Великобритания.
И така сега глобализацията ни вкара в капана на мишката. Обещава ни свободно движение на капитали, финансиализация на международната икономика с цел синхронизиране на финансовите пазари и създаването на единни международни финанси. Но това става с цената на раздробяването на реалната икономика и с цената на отпадането на пълната заетост като цел. Виждаме, че в глобализацията държавите се отказват от традиционните си лостове в областта на суверенитета, на валутните и бюджетните политики. Видяхме, че на фона на тази глобализация изгря и международната финансова криза през 2008 година.
Както казва и Стиглиц -" световната икономика страда от силно неразположение". Имаме поредици от дефолт и по държавни дългове. Чуждестранните инвестиции, международната търговия, стабилните финанси - тези опори на които се опира глобализацията и либерализацията не могат да осигурят стабилност и единство на международната икономическа система. За да си конкурентно способен на глобалната сцена трябва да търпиш неизбежни "странични ефекти "като безработицата например. Глобализацията води до нарастване на дълга и до изнасяне на чужди капитали от развиващите се страни към развитите страни. Увеличават се финансовите задължения на частни и държавни субекти.
В резултат на политиката на строги икономии се натрупва
дълг, натрупва се дефицит. А дълговете надвишават Брутния вътрешен продукт. Недостатъчният икономически ръст е резултат именно на тези строги икономии.
Финансовият спекулативен капитал надвишава многократно реалното стоково покритие на световната икономика.
Какво казват някои авторитетни икономисти- че днес глобализацията е в ръцете на финансистите, че глобализацията се управлява от международните банкери. А финансите трябва да са съпътстващи, а не да контролират глобализацията .С една дума глобализация означава ограбване, изтичане на капитали в едни ръце за сметка на други. Глобализация означава огромна международна световна несправедливост -80% от капиталите и богатствата на планетата се концентрират в 20% от световното население. Останалите консумират трохите изпаднали от трапезата на богатите- това е в икономически план.
Но какво се случва в социален и политически план? Нещата всъщност са навързани.
Икономика, политика социална сфера са като скачени съдове.
Сега се вихри война близо до нас.
Всички казват " Русия е агресор! Тя трябва да бъде спряна! Трябва да дадем оръжие в ръцете на жертвата-Украйна за да се защити и трябва да спрем Путин, защото ще прегази цяла Европа!Путин е заплаха за свободата и демокрацията в Европа и в света !"
Познати са ни всички тези опорни точки на западната русофобска пропаганда.
Обаче удобно се пропуска от тази пропаганда причината за тази война и тя не е превземането на Крим от руснаците, както ни се казва. Причините за тази война са много и са дълбоки .
Нека да си спомним признанието на американците и по-точно на тогавашния посланик в Киев- Виктория Нюланд, че САЩ са похарчили 5 милиарда долара за нацисткия майдан от 2014 година.
Пред Сенатската комисия същата тази Виктория Нюланд автор на репликата "М****** му на Европейския съюз" потвърди че САЩ са финансирали десетки биологични лаборатории на украинска територия. "Лъгахме руснаците" признава тя и казва, че лабораториите са били прехвърлени в САЩ, за да не попаднат в ръцете на руските военни.* (източник в Нова Зора бр.45, стр.3)
Да напомним за забравени от цивилизована Европа и САЩ украински нацистки геноцид над рускоезичното население в Донбас- хиляди убити, удушени бременни руски жени и между които разстреляни и убивани руски деца, за които удобно се премълчава.
Да напомним за това, че бази на САЩ и на НАТО, както и обучение на украински войници имаше далеч преди военната операция на Русия там.
Да напомним за това че САЩ пренебрегнаха споразуменията НАТО- Русия и се доближиха до руските граници, въпреки обещанието след рухването на Берлинската стена, че няма да се разширяват на Изток и няма да застрашават националната сигурност на Русия.
Да напомним и затова че Украйна е средство за дестабилизация на Русия и това го пишеше още Бжежински. Казва го и директорът на агенция Стратфорд.
Да напомним, че жертви на укронацистки режими бяха и българи- бяха бити и убивани българи, бяха горени и български знамена.
Да напомним също така че българските национални интереси не са 100% функция на на ЕС и НАТО. Разбира се ,членството ни в тези евроатлантически структури не означава че ние трябва да бъдем 100% зависими от решенията им, да бъдем 100% лакеи и колония. България има възможност, бидейки член на НАТО и на Европейския съюз да води гъвкава политика в рамките на тези съюзи, което да е в полза на нейните национални интереси. А както и в интерес на самите съюзи, защото не е в интерес на Европейския съюз да се превръща в участник в прокси- войната срещу Русия, да се превръща в американски троянски кон. И не са в интерес на Европейския съюз антируските санкции, с които Европа се самоубива и се деиндустриализира. Капиталите бягат от Европейския съюз и отиват в САЩ сега. Европейският съюз трябва да бъде инициатор за мир между Русия и Украйна, а не да следва сляпо и безпрекословно Вашингтонската линия. Между другото, започват вече да се появяват пукнатини в единството на Европейския съюз. Започват леки препирни между Франция и Германия, донякъде между Европейския съюз и САЩ на икономическа и търговска основа. Тоест, да следваш собствените си национални интереси не е някакъв прецедент, не е нещо скандално, а нещо напълно нормално. Глобалните военно-политически съюзи в сегашния си вид са функция на еднополюсния англосаксонски модел за планетарно господство. Истински смисъл от хармония в международните отношение би имало само тогава, когато има равноправие между отделните държави и когато всички държави се опират на собствените си национални интереси, като хармонията и единството между тях почива на справедливо международно право. Днес обаче, международното право и неговите повели се нарушават. Властват двойни стандарти в междунардната политика. Русия ще бъде съдена за агресията си в Украйна и затова гласува дори и България.Русия трябва да плати репарации на Украйна заради агресията си срещу нея, настоява Общото събрание на ООН. В същото време под давлението на САЩ 52 държави членки на ООН не приеха Резолюция, която да осъжда нацизма.
В същото време Европейският парламент през 2019 година приравни нацизма със социализма.
Във връзка с войната в Украйна Европейският парламент обяви Русия за спонсор на тероризма!
Какво по-голямо доказателство от това за двойните стандарти в международните отношения. Тогава защо САЩ не бъдат съдени за агресиите си в Либия, Сирия, Афганистан, Ирак, по-рано Виетнам, Югославия и т.н.
Жертви на войните на Запада и на САЩ след Втората световна война 50 милиона души по целия свят!
Няма ли съд за това? Няма,
защото САЩ подписаха Конвенцията за геноцида, по която ще бъде съдена Русия, но при условие, че тази конвенция не се отнася за САЩ!
Къде е тук справедливостта в международните отношения!?
Кога Европейският съюз ще намери собствената си геополитическа тежест, за да не бъде наричан
" пуделът на САЩ"!? Ето това са много остри въпроси!
Европейския съюз и НАТО е нашият български цивилизационен избор, но какво означава това "цивилизационен избор"?"
Ние сме цивилизация на 1300 години, че и повече!
Какви са нашите национални интереси, как да реализираме своето геостратегическо положение на Балканите и как можехме да бъдем енергиен център и през нас да минава не "турски поток" , а можеше да бъде и "български поток" !
Да беше построен газопровода "Бургас- Александруполис", АЕЦ" БЕЛЕНЕ"!
А сега даже ще купуваме скъпо американско ядрено гориво, вместо руско и така ще застрашим ядрената си електроцентрала АЕЦ "Козлодуй" заради безумната политика да следваме сляпо заповеди отвън и да лобираме за чужди икономически интереси, което е израз на сателитният ни синдром.
България става жертва на безумната русофобска и самоубийствена в икономически и геостратегически план политика на Европейския съюз.
С русофобската анти руска политика Европейският съюз отряза достъпа до евтини ресурси от Русия. Европейската приказка се крепеше на евтините ресурси от Русия, достъпните пазари и военният стратегически чадър на сигурност от САЩ. Сега икономическия Европа рухва, геостратегически също. Превръща се в колония на Америка. Накъде ще върви светът.
ШОС, БРИКС и всички тези алтернативни на Евроатлантическата цивилизация съюзи взети заедно във военнен и икономически план превъзхождат САЩ и ЕС.
Накъде отива ЕС?
Накъде сме се запътили и ние?
Как България ще намери своето място в тази разпадаща се мозайка на международните икономически и политически отношения и накъде ще тръгнем по-напред? Добре, нека запазим своето членство в НАТО и Европейския съюз!
Но значи ли това че ние трябва да сме "йесмени" и безпрекословно да следваме заповедите от Вашингтон и Брюксел, или можем и да бъдем нещо по-различно, каквито са унгарците, например, следвайки своите си унгарски национални интереси !?
Каквато е Турция, например, която се превръща в регионален лидер и следва собствените си турски национални интереси!? Някои европейски държави започват да се събуждат. Европейските народи протестират срещу икономическите, социалните негативни последици в резултат на колониалната и самоубийствена политика на Европейския съюз. С русофобски декларации и антируски санкции няма да се оправим. Необходимо е да видим къде се намираме и как да тръгнем напред -и ние българите и ние европейците и целия свят, защото участваме в една голяма игра, а често режисьорите й са зад кулисите и трудно се виждат. Но все повече обикновени граждани разбират залога на играта, както и виждат силуетите на режисьорите, защото завесите стават все по-прозрачни...

Категория:

Comments

now
like before
NATO means war

..................................

преди
и сега
НАТО зна-чи война

Адмирации за патриотичната и
демократична статия, Камелия!

Pages