МОЯТА БЪЛГАРИЯ

МОЯТА БЪЛГАРИЯ

Автор: Камелия Базова

Като млад човек, решил да създаде семейство и да остане тук- в Родината си и да възпита децата си в дух на родолюбие мисля, че
вече е крайно време българският политически елит да узрее и да престане да следва еднопосочна външна политика, което е израз на сателитния ни синдром. Време е България като гранична зона между Изтока и Запада да наложи своя по-мъдра, по-балансирана и гъвкава, по-диологична и национално отговорна външна политика, която да отчита новите международни политически реалности и процеси и как българските интереси да бъдат реализирани в тези рамки! Най-важното е, че съюзническите ни задължения произтичащи от членството ни в Европейския съюз и НАТО не бива да са за сметка на българските национални интереси и за сметка на противопоставянето с такива Велики сили като Русия и Китай, или за сметка на нашите славянски православни корени, защото те са нашата идентичност!
Антируската пропаганда не прави дълбок анализ за причините за тази война.
Забрави за жертвите на Запада. След Втората световна война във войни водени от САЩ и Западът загинаха 50 милиона души.
България гласува Русия да бъде съдена в Хага заради войната си в Украйна съгласно Конвенцията за геноцида, но този документ не е подписан от САЩ и въпреки че сърбите се опитаха да осъдят отвъд океанските бранители на демокрацията заради бомбандировките през 1999-та година извършени в разрез с Устава на ООН и със забранени от международни конвенции касетъчни бомби с убеден уран, където загинаха 6000 сърби, между които и деца, не успяха да осъдят американците, защото САЩ подписаха тази конвенция при условие че тя не се отнася за тях!
Сега Европейският парламент гласува Резолюция с която обявява Русия за спонсор на тероризма! Чест прави на евродепутати от БСП че не подкрепиха този документ.
А какво да кажем за
Проектът „Ислямска дъга”, окупацията на съветските войски в Авганистан, и по ирония на съдбата, финансирането от страна на САЩ и ЦРУ на авганистанските опозиционни сили, между които са и воините на Аллаха и Бен Ладен тогава, тяхното американско подпомагане срещу съветските войски, налагането на демокрация в арабския свят, режисирането на революции там като средство за постигане на западни геополитически и икономически цели, също са предпоставка за радикализация на крайните религиозни течения в исляма.Наложените в арабския свят от Запада и от САЩ демокрации се изродиха в анархизъм, хаос и предпоставки за радикализъм и тероризъм.
Кой всъщност спонсорира тероризма!?
Двойните стандарти в международната политика са очевидни! Истината е, че Русия има своите обосновани искания да получи гаранции за своята сигурност.
НАТО след разпадането на Берлинската стена не спази обещанието си че няма да се доближава до руските граници.
Русия иска връщане на положението от 1997-ма година, което означава че НАТО не трябва да се доближава повече до руските граници.
НАТО да се откаже от по- нататълното си разширяване към западната граница на Русия, да изтегли войските си поне до границите на 1997 г., което не означава излизане на страните влезли след тази дата в НАТО.
Западът естествено не обърна внимание на тези руски искания.
Напротив, започна с дразненето на руската мечка, защото още Бжежински бе писал, че Украйна е средство за дестабилизирането на Русия. Признава го и директорът на американската частна аналитична компания Стратфорд.
НАТО е навлязло много навътре в бившата територия на Съветския съюз, в Прибалтика, в някогашните съветски републики, но Русия не направи проблем от това.
Но за Украйна реагира, защото за разлика от останалите бивши съветски републики, Украйна е една културно-исторически много свързана с Русия територия, разположена непосредствено до руските граници.
Същата тази Украйна, в която Америка спретна цветна революция през 2014 г.
В продължение на осем години финансирани с оръжие от Запад, от САЩ украинските нацисти извършиха геноцид над рускоезичното население в Донбас, за което прогресивните западни сили-САЩ и ЕС мълчат!
Двойните стандарти в международната пилитика са очевидни!
И ние българите сега превърнали се във винтче от евроатлантическата лицемерна двойна политика гласувахме, нашият Парламент гласува да даваме пари за американски самолети и да въоръжаваме Украйна с оръжие, което и без друго ние нямаме, с тезата да модернизираме въоръжението си! Абсурдни антибългарски и антинационални решения!
Американски самолети, които може би ще получим след години и въоръжение за Украйна, за да гасим пожара с бензин и то на фона на това, че сме най-бедната държава в Европейския съюз и ни връхлитат множества кризи. Коалицията на войната реши че това е по-важно от съдбата на българина -да се включим във военната машина на Запада срещу Русия!

Защо България трябва да бъде въвлечена в тази война, може ли пожар да се гаси с бензин!?

Може ли война да се спира с оръжие!?
Явно може, щом е в интерес на оръжейните лобита и оръжейният бизнес!
България взема решения в разрез с националните си интереси!
Браво на инициаторите на Общобългарския поход за мир и на партиите и организациите които го подкрепиха!
Нека смело да кажем
НЕ на оръжията за Украйна!
ДА на мира!
Време е България да начертае своя собствена национална стратегия, национална доктрина, разбира се, в рамките на нормите на международното право и в духа на добросъседство и миролюбие. Време е да изработим своя Национална доктрина по подобие на практиката на други държави. Многобройни са опитите за съставянето на такава доктрина, но всички тези документи не бива да бъдат плод на нечие интелектуално хрумване, а колективен труд на цялата нация, на учени, интелектуалци, неправителствени организации, партии граждани! Да бъде обект на Кръгла маса на която да се поставят най-важните въпроси- демографската криза, тежкото икономическо състояние на страната, как тя да се развива в следващите 20-30 или 50 години, каква индустрия, селско стопанство, високи технологии. Как да реши демографския си проблем, какви са заплахите пред националната ни сигурност във вътрешно-политически и външно-политически план? Каква линия за външната политика би трябвало да следва България съобразно националните си интереси? Как да реализира ползите си от ключовото си стратегическо географско положение и как да балансира, така, че да не влиза в конфронтация с нито една Велика сила, което ще бъде гаранция за нейната национална сигурност!?
По тези въпроси не се мисли .Българският политическия елит се люшка в едната или в другата посока в зависимост от своите лични пристрастия и най-често слушайки заповеди отвън, днес сляпо и безпрекословно подчинявайки се на Вашингтон и Брюксел! Сателитна външна политика е лесна за водене за политиците ни, но е опасна за националните ни интереси! Нужен е мъдър стратегически научнообоснован подход, съобразяване с националните интереси на страната, а това не се постига за ден или два. Това трябва да бъде подготвено многоаспектно, то е въпрос и на възпитание, и на образование и на отношения. Рядко се замисляме за връзката между образование и национална сигурност! Какво учат децата ни в учебниците, имало ли е турско робство или турско присъствие, забравяме ли за събитията в Батак, за нашата историческа национална идентичност, превръщаме ли се в безродни глобални консуматори на блага без собствена национална памет!? Това са все важни въпроси !
Предстои ни дълъг път пред нашата Родина и трябва да го извървим мъдро и с мисъл за интересите на България!

Категория:

Comments

Благодаря, госпожо Базова,
за поредната аргументирано поднесена и с много болка написана статия.
И Касандра е казвала истините от онова време, но кой да я чуе...

толкова много
предатели в толкова
малка „държава“

Адмирации за свободолюбивата
и родолюбивата статия, Камелия!
"Капка по капка - на вир става",
а служба сладка - келепир дава!

Pages